Salgótarján városközpont rehabilitáció – Főtér

Megbízó:   SALGÓTARJÁN Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Építészet:   Gerő-Szabó Építész Iroda – SZABÓ Márton
Tájépítészet:   Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Településépítészeti Tanszék – ALMÁSI Balázs, BALOGH Péter István, FEKETE Albert, Keresztesné BODZÁS Erzsébet
Studio ARS Loci – FAZAKAS Gábor
Tervezés:   2002-2004
Megvalósulás:   2005-2006
Terület:   1,3 ha
Fotók:   ALMÁSI Balázs

Salgótarján városközpontja 1968-ban megkapta a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild díját.
A Főtér és a kapcsolódó térszövet a város térszerkezetének   bővülése, valamint a beépített anyagok elhasználódása miatt már felújításra szorul. A város életében fontos szerepet betöltő térrel szemben új igények fogalmazódtak meg, melyek a reprezentáció mellett azt számos városi – téri funkcióra is alkalmasabbá kívánták tenni.
Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2001-ben országos, nyilvános és titkos tervpályázatot hirdetett Salgótarján Hild-díjas Főterének rendezésére, építészeti és kertészeti kialakítására.
A pályázat nyomán elkészült Főépítészi ajánlás alapulvételével a tervpályázat díjazottjainak és egy megvételt nyert pályázat szerzőjének közös munkájaként készült a városközpont revitalizációs terve.
Az átmenő forgalom csillapításával, a közterületek burkolatainak megújításával, a zöldfelületeinek rekonstrukciójával és növelésével valósul meg a városközpont közterületeinek revitalizációja.
A munka első ütemeként a Főtér déli oldala és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó területek átadására 2006-ban került sor.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .