HELLO WOOD Építész mustra 2019

Esemény:  HELLO WOOD Építész mustra 2019
Helyszín:   Vámosújfalu
Időpont:    2019 július 5. – július 12.
Szervező: HELLO WOOD
Intézmény: Szent István Egyetem
Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Csapatvezetők:    ALMÁSI Balázs, TÖRÖK SZABOLCS Bence
Csapat:  BOLVÁRI Viktória, FAZEKAS Mihály Imre, FEKETE Csanád Antal, KARASZ Lili Anna, KOVÁCS Laura, NAGY Dávid Attila, NÉMETH Nóra, PUSZTAI Szabolcs, SZENTKUTI Alexandra Edit

Díj: Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíj

Fotó: Darab Zsuzsa

Az építést az egyetemen hosszas tervezgetés előzte meg, s még az utolsó pillanatban is történtek változások. Az installáció mérete emberes, több mint három köbméter fát emésztett fel. Sajnos közvetlenül a workshop előtt lebetegedtem, így csak a távolból szorítottam a csapatnak a hősies, kitartó munkához 🙂 Ahogy az illik épp az utolsó pillanatban készült el a remekmű!

Az installáció
A helyszín apró teresedését az ’S’ kanyart formázó Táncsics Mihály út dominálja. Az apró gyepes terecskén a térfalak áttörtsége révén kissé bizonytalan térélmény részesei lehetünk. Nyugat felöl tekintve a térfalat három méretes nyárfa alkotja, de ahogy az a fákat jellemzi, pont horizont magasságban zárják legkevésbé a teret. A törzsek monumentális vertikalitása látni engedi a mögöttes házat és a faluszéli tájat. A horizont alatt két időszakos vízfolyás kanyarog, a szegélyek mentén épp itt egyesülve formálva a teret. Célunk volt, ennek a kissé bizonytalan téri helyzetnek az erősítése, melyben az általunk megépített hullámzó objektum keretező hatása érvényesül. Ez a „szegélyelem” egy új találkozási, tartózkodási pontot jelöl ki ezen a különleges helyen. A hely identitását nem csupán az épített „perem objektummal” erősítettük, hanem speciális közösségi „szegély” kertet képezve varázsoltuk egyedivé. A kert célja a szegély szituáció erőteljes kiemelése olyan karakteres növényekkel, melyek a patak jelenlétét jelzik. Mivel időszakos vízfolyásról van szó, a patakpartra telepített növények, – elsősorban évelők – látványukkal csak imitálják a víz közelségét, azonban a hely adottságaihoz alkalmazkodóan átlagos vízigényük van csupán. Az objektummal integrált kertet a falusiakkal közösen építettük meg.

Este is megy a meló – Fotó: Lakos Máté
Virágok, Virágok…
Fotó: Lakos Máté
Fotó: Darab Zsuzsa
Bence beszédet mond… – Fotó: Darab Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .