Emlékmű pályázat a Nemzeti Sírkertben

Helyszín:  Budapest Nemzeti Sírkert
Pályázat:  Határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelye
Kiírás:   2023.
Tervezők: MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Kert- és Szabadtértervezési Tanszék – Almási Balázs, Pap Miklós oktatók és Bokor Rebeka, Dani Eszter, Debreczeni Dávid István, Ébner Dorottya, Ferdinandy István Gáspár, Fogarasi Dóra, Galács Gergely, Gärtner Áron Bence, Holicza Fanni Zita, Karácsony Lenke, Sajben Angelika Panna, Tüske Ábris, Vig Virág tájépítész és kertművész hallgatók közös munkája

Az emlékhely a 29/3-as parcella keleti felén kap he­lyet, elhelyezésénél figyelembe vettük a sírok és a meglévő fák helyzetét. Az emlékművet körülvevő burkolt felület lehetővé teszi annak körüljárását és megközelítését is az Arany János út és a Stróbl Alajos út felől. Az emlékműtől távolabb, egy meglévő szo­liter állású égerfa (Alnus spp.) alatt pihenő részt ter­veztünk a fa körül elhelyezett körpaddal.

Tervünkben a haza egy alaprajzi értelemben zárt kör­gyűrűként jelenik meg, a térben fokozatosan kiemel­kedő látszóbeton test azonban egy helyen megnyílik és utat enged a gyűrű közepébe. Ez a Kárpátok hegy­láncát idéző forma finoman elhatárolja a gyűrű bel­sejét a környezetétől, körülölelve és védelmezve a bent tartózkodót. A látszóbeton precíz, jó minőségű felületet képez, mely tisztán visszaadja a tervezett formát.

Az emlékmű külső, meredekebb ívén az emlékhely neve – Határainkon túl nyugvó magyarok emlékére – olvasható, míg a belső íven a számtalan betű közül Radnóti Miklós Nem tudhatom… című verse rajzoló­dik ki, felidézve a szülőföldhöz való ragaszkodás érzé­sét. A vágy, hogy abba a földbe temessék el, amelyen született, csupán remény marad. A beton emlékmű belső felületén véletlenszerűen megjelenő betűk so­kaságából kiolvasható a több százezer hazájától el­szakadt ember monogramja. A külső íven megjelenő felirat a parcellát körülvevő utakról, az érkezés irá­nyából olvasható, míg a versrészlet befogadása csak közelről, az emlékmű belsejéből lehetséges. Így vá­lik az emlékmű középső része a személyes megemlé­kezés terévé. A megemlékezés során lehetőség van mécsesek elhelyezésére az emlékmű mindkét olda­lán, fényükkel még jobban kiemelve a látszóbeton objektumot és a rajta megjelenő feliratokat.

Az emlékművet körülvevő kockakő burkolat sugá­rirányban fut szét, több helyen eléri a parcellát kö­rülvevő utakat, ezzel biztosítja a burkolt felületen való megközelítést. A nagyobb burkolat rendezvé­nyek megtartására is lehetőséget nyújt. A kocka­kövek, mint egységes alapelemek megmutatják az egyének és sokaság viszonyát, a belső térben pedig az elvándoroltak és hazájuktól elszakadtak hiányát érzékeltetik.

Az emlékmű gyűrűje nagy teljesítőképes­ségű (HPC), világos színű, műhelyben öntött betonból készül, összesen 24 darab egyedi elemből áll. Ez a méret még lehetővé teszi az elemek daru nélküli mozgatását. A betűk mart felületként jelennek meg a beton tes­ten, a feliratok fekete festést is kapnak. A be­tontest legmagasabb pontja 60 cm-el emel­kedik ki a burkolattól.

Az emlékmű körül 9×9 cm-es andezit kis­kockakő burkolat található, szegélye rozs­damentes fémszegély. A pihenő kötőanyag nélküli stabilizált szórt burkolatot kapott, a kopóréteg finom frakciójú mészkő zúzalék, szegélye a kockakő burkolatéhoz hasonlóan rozsdamentes fémszegély. Mindkét burkolat jó vízáteresztő képességű. A fa körül körpa­dot helyeztünk el (Sugár körpad, Aba-Szer Fémbútor).

A déli, Arany János út felőli megközelítéshez információs táblát helyeztünk el, amelyben rövid összefoglaló olvasható az emlékhely létrejöttének körülményeiről. Az információs tábla a Fiumei Úti Sírkert szabványos táblája, anyaga rozsdamentes acél. Az emlékmű közepében, az elfogyó burkolat helyére magyar szegfű (Dianthus pontede­rae) kiültetést javaslunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .