A portugál kert fesztivál pályázat

Helyszín:  Ponte de Lima – Portugália
Pályázat:   Nemzetközi Kert Fesztivál
Kiírás:   2023.
Szervező: KÉK Kortárs Építészeti Központ
Alkotók: Almási Balázs DLA, PhD tájépítész
Hajdú Evelin tájépítész, kertépítő vizuális és iparművész
Kertész Monika kurátor, a KÉK finanszírozó tagja
Kormos Mercedes művészeti és design oktató
Kovács Ágó, képző- és iparművész
Pink Edit vezető tanácsadó, projektmenedzser
Török I. Csongor tájépítész
Vass Réka hallgató, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Örök visszhang

Művészetünk vezérelvei
A műalkotás dolgokkal (állapot, helyzet, esemény stb.) kapcsolatos érzéseket tükröz vagy idéz fel. A kert, mint ember alkotta tér, a természet megjelenítése. Az alkotás folyamata során központi kérdés volt számunkra, hogy a művészet hogyan tudja fokozni a kert funkcióját, és hogyan válhat maga a kert művészetté. Emellett fontos volt szem előtt tartani a kert „identitását”, és a címzettek (a fesztivál, a kert látogatói/használói) identitását, vagyis azt, hogy „kinek tervezünk”.
Alkotásunkkal, művészi kifejezésmódunkkal olyan problémára akartunk válaszolni, amely releváns, mind a helyi lakosok, mind pedig a világ minden tájáról a kiállításra látogató közönség számára is.

Tervezési koncepció és filozófia
A 8-as számú parcellát központi elhelyezkedése és mérete miatt választottuk a kertművészeti alkotásunk célterületének. Mint installációs művészet, a belső önmagunk és a természetes elemek közötti kapcsolatot a tájépítészet és a képzőművészet által reprezentáljuk: aktívan és passzívan egyaránt. A műalkotás érzelmi szinten is hat a látogatóra, reflektál a a körülöttük lévő világ globális változásaira, az érzelmek kiváltásán túlmenően mélyebb kontextusban is. Az „Örökös visszhang” című műalkotásunkon az élet és az érzelmek a tereken keresztül testesülnek meg, különböző arcokat mutatva és különböző különböző minőségeket felvéve. A térképezés három fő szerkezeti elemből áll:

  • A legkülső gyűrű egy elhagyatott perem, amely a kapcsolatok és a természet hanyatlását szimbolizálja.
  • A belső gyűrű az Oázis, maga az élet, ahol közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a természettel mind fizikailag, mind vizuálisan. A tér egy attraktív központi elemhez viszonyítva lett megkomponálva. A középpont az életet, az erőt, a potenciált és a belső énnel való közvetlen kapcsolatot szimbolizálja.
  • A parcella tereit havonta változó térfal veszi körül, amely pop-up művészeti kiállítási térként is funkcionál, amely interaktív és változtatható minősége miatt a találkozások perifériás tereként kategorizálható.

További részletekért nézd meg az angol verziót, mert ott a teljes pályázati szöveg elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .