Nagykovácsi főtér

Megbízó:  Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata
Generál tervező:   Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Településépítészeti Tanszék – ALMÁSI Balázs, BALOGH Péter István, Karlócainé BAKAY Eszter, GERGELY Antal
Szakági tervezők:   út- közmű:  KISS Csaba,     elektromos: HILLIER István
Tervezés:   2007-2009
Megvalósulás:   2010
Terület:   8000 m2

Díjak:   2011 Köztérmegújítási Nívódíj
2011 Pest Megye Kulturált Települési Környezet Díj
Fotók:   ALMÁSI Balázs

 Egy falusi főtér arculata a XXI. században

Az új főtér nagyrészt a mai útpálya, annak padkája, valamint a ma lekerített emlékmű-terület „felhasználásával” készül: erőteljesen hosszanti karakterű, a terepi adottságokra nem drasztikus eszközökkel reagáló terület. Burkolata térburkoló égetett tégla. A Kossuth Lajos utcától – annak esésével egyre magasabb, legmagasabb pontján kb. 2 méteres, mellvédes kőtámfal, illetve fásított gyepes rézsű választja el. A tér két karakteres részre osztható: a keleti fele nyílt, nyitott rendezvénytér a templom főbejáratával és az emlékművekkel; a keleti rész fákkal, padokkal alakított, árnyas találkozótér. Ezen keresztül a tér egyrészt a mai útnyomvonalon „visszacsatol” a Kossuth utcára, másrészt a rézsűn kellemes olaszlépcsővel (térkő) átvágva kapcsolatot teremt a tér „alsó” felével.

Az alsó térrész az új útszakasz és a tér nyugati térfala között alakul ki (kb. 300 m2) és egy klasszikus merítőkút jellegű látványkút köré szerveződik. Elsődleges funkciója, hogy a jelenlegi református templom későbbi közfunkciójához méltó közterületi kapcsolatot biztosítson, illetve egy későbbi  gyalogosforgalmi tengely alapjául szolgáljon. A tér burkolata térkő, az úttól zöldfelület választja el, amelynek szegélye kiemelt, széles ülőfelület; anyaga látszóbeton.

A téren a meglévő I. világháborús emlékmű helye nem változik, és az emlékmű körüli kb. 1 m magas kovácsoltvas kerítés is megmarad, hangsúlyozva a változtatások ellenére a főtér kulturális kontinuitását. A 48-as forradalom emlékköve helyi mester alkotása. A templomfal átépítése során az emlékkövet át kell helyezni. A 2009-ben megrendezett lakossági fórumon az első vázlattervtől eltérve, a helyi közösséggel egyeztetve sikerült a 48-as emlékkőnek olyan új helyet találni, mely a tervbe jól illeszkedik, és a lakosság emlékkő elhelyezéssel kapcsolatos szempontjainak is megfelel. A tervezők fontos szempontnak tekintették, hogy a főtér a falu minden lakója számára szerethető hely legyen.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .