Mádl Ferenc síremléke

helyszín:    Nemzeti Sírkert – 28. parcella, Budapest
megbízó:    Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság
tájépítész:    ALMÁSI Balázs
tervezés éve:    2011-2012
kivitelezés:    2012 június
kivitelező:    BTI Nemeskő és építőipari Kft. – Rákosy Üveg
bekerülési költség:    50.000 €
alapterület:    200 m2
fotók:   ALMÁSI Balázs

A végtelen mindenség vagy a Semmi? A kettő közt alapvetően csak a hit fest különbséget. A „semmibe” vezető út talán egy életút, amelyen csupán egy állomás a síremlékben megjelenített dimenzióváltás.

Az üvegkristály mint égi fénysugár ér földet; finom ragyogása, s a napsugarak által életre keltett kereszt olyan, akár törékeny értékeink: a hit, a tartás, s a gondolat kisugárzásai.

A megálmodott kompozíció a téri adottságok, az idő és az időjárás sajátságaira épül, és egy hangsúlyos optikai illúzión alapul. A megközelítés irányából először a fekvő monolit gránittömb sírkő, majd a mögötte álló aszimmetrikus üvegpiramis tárul fel. A síremlék keresztje csak egy bizonyos napállásnál, a kristályszerű gúlán áthatoló napsugarak fényében tűnik fel, s legszebb képét a kereszt épp a temetés évfordulóján mutatja.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Egy hozzászólás “Mádl Ferenc síremléke” bejegyzéshez

  1. Tisztelt Almási Balázs!

    Szeretném megkérdezni, hogy Mádl Ferenc gyönyörű síremlékén mikor látszódik legszebben a kereszt. Meg tudná erősíteni, hogy ez a temetés kezdő időpontja-e (június 7. 16:30), vagy tudná pontosítani az időpontot? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    Üdvözlettel:
    Kovács Györgyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .