Kaméleon – köztéri bútorcsalád


Helyszín
:   Budapest
Pályázat:   Bútorozd be a városodat! – formatervezési pályázat
Eredményhirdetés:   2015. március 25.
tervezés: ALMÁSI Balázs, PAPP Dóra Csilla
Díjazás:   újrahasznosítás, kreatív újrahasználat, környezettudatosság szempontok szerinti különdíjasa

Kaméleon
Színt hoz a városba. Az ezerarcú Budapesten, akár a kaméleon, alkalmazkodik,  szinte minden városi környezethez, igényhez. Élettel tölti meg még a  legsivárabb burkolt felületeket is. Karakteres megjelenése messziről  felismerhetővé teszi a bútorcsalád bármelyik tagját. Identitást teremt a  karakterszegény környezetben. Akár a lakótelepeken is.  A Kaméleon bútorcsalád sokoldalúan felhasználható, elsősorban kortárs városi terekre,  parkokba, lakótelepekre, vagy a Duna partra ajánljuk. Az innováció felöleli mind a bútor anyagát, mind a felépítését.

Anyag
A bútorok újrahasznosított anyagból készülnek. A környezetbarát alapanyag¹ egy magyar találmányon alapul, amely a már használhatatlan (válogatás utáni maradék) szennyezett vegyes műanyag hulladékot hasznosítja újra.  Magyarországon évente 300 ezer tonna műanyag hulladék keletkezik², tehát az alapanyagforrás szinte kimeríthetetlen. Az alapanyag, s a belőle készült köztéri bútor törhetetlen, vandál-biztos. A „kalapácsnak”, savnak, lúgnak ellenáll, s rendkívül hosszú élettartamú. Mivel műanyag, ezért télen-nyáron egyaránt kellemes ülőfelületet biztosít, könnyen tisztítható. Akár termett talajra, gyepbe is rakható, a földdel érintkezve nem rothad el, nem korrodálódik. A téli sózásnak is ellenáll.

A szerkezet
Az innovatív szerkezetnek köszönhetően a változatos funkciójú és  megjelenésű bútorok mindössze egyetlen alapelemből épülnek fel. A jól megválasztott arányoknak megfelelően, a báziselemből felépülő bútorok kényelmesek, és sokoldalú használatot tesznek lehetővé.
Olcsó fenntartás, és gazdaságos üzemeltetés jellemzi, mivel a szerkezetet egyetlen elem sorozata alkotja, könnyen szerelhető, javítható, vagyis az esetlegesen meghibásodott alkotórész cserélhető. A bútorok ár-érték aránya rendkívül kedvező, többek között a hosszú élettartamnak is köszönhetően.
Az egyszerű felépítés ellenére a funkciók bővíthetők (például a támlanélküli pad akár mindkét irányban kiszolgáló részegységekkel is könnyedén szerelhető), illetve a méret tetszőlegesen változtatható. Az igényektől függően például a támlás (vagy támlanélküli elemekkel kombinált) pad akár több tucat embert is kiszolgálhat egyszerre. De egyetlen ember kényelmét is biztosíthatja. A bútor, egymás mellé sorolva karakteres térfalként is működik. Az általunk szemléltetett példákon kívül az összeszereléstől függően még számos kreatív új forma is kialakítható.
A kompozit műanyag többrétegű festést kap. A bútor lehet egyszínű, vagy készülhet többszínű kivitelben is. Több felhasznált szín esetében a nézőszög függvényében a színek a bútor mellett elhaladva dinamikusan változnak. Így adódhat, hogy ugyanazt az ülő alkalmatosságot két különböző irányból szemlélve kétféle színben is láthatjuk. Festhetőek csak az élek, csak az oldalak, vagy akár az egész szerkezet.
A gazdag formavilágnak köszönhetően szinte minden környezetben választhatunk a hely szelleméhez illeszkedő, vagy azt ellenpontozó típust. A formától függően minden korosztály számára kényelmes pihenést biztosít.
Az alapanyag előállításának technológiája jelenleg már létezik, s a gyártó egység által készített 100/100/2,5 cm-es műanyag táblákból három alapegység készíthető. A táblák fűrészelhetők, fúrhatók, szögelhetők. A műanyag lapokban egyedi feliratok helyezhetők el (mélynyomatok), melyek erősíthetik a helyhez kötöttséget, reagálhatnak a környezetre (pl. közterület neve), illetve jelezhetetik a pad típusát, nevét is.

  1.  SYLROCK, Szilvássy Mihály találmánya – bővebben itt olvashat
  2.  Szécsi Edina (2011): A műanyaghulladék szelektív kezelésének logisztikai problémái különös tekintettel Esztergom térségére. Budapesti Gazdasági Főiskola, Külkereskedelmi Főiskolai Kar, Külgazdasági szak. Szakdolgozat.

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .