Neves Magyar filmrendezők emlékére…

helyszín:    Budapest – Rákóczi út, Uránia Nemzeti Filmszínház előtere
koncepció:    ALMÁSI Balázs
tervezés éve:    2019

A megálmodott koncepció tervezésénél a legnagyobb nehézséget a különleges helyszín, mint adottság jelentette. Ugyanis, az épület már önmagában feltűnő entitás, mellyel nem illik konkurálni, ugyanakkor az alkalmazkodás annál inkább, mondhatni kötelező. Budapest egyik legjelentősebb sugárútja, mint vonalas elem, nehezen visel el egy feltűnő, új fókuszpontot önmagán. Az épületek és fák demokratikus sora, csak kisebb hangsúly koncentrációt enged a megannyi utat kísérő elem között. Az új alkotásnak úgy kell feltűnőnek lennie, hogy közben illeszkedik is, az utat kísérő hagyományos elemsorba.

A koncepció megformálásánál a filmrendezőkhöz kapcsolódó különleges világ, karakter és életérzés volt a kiinduló pont, mely a következő hívószavakkal jellemezhető:

  • Csillogás, belső pompa kivetítése
  • Kontraszt és illeszkedés
  • Szecessziós hangulat, elegancia, ünnepélyesség
  • Megújulás
  • Multifunkcionalitás
  • Keret, kapu
  • Élmény, látvány
  • Szimbolika: erő, győzelem, siker

Szempont volt még az épülethez (Nemzeti Filmszínház, Színház és Filmművészeti Egyetem) kapcsolódó események (Magyar Filmszemle, Média Építészeti Díjkiosztó stb.) kiszolgálása is. Az alkotásnak multimédiás feladata is elképzelhető, amely segíti a különleges események lebonyolítását (különleges világítás, közmű csatlakozás, hanghatás stb.).

Az aranyszínű külső köpenybe vésett nevek idézik meg a legnagyobb magyar filmrendezőket. A télálló pálmák automata öntözést, és téli minimális fűtést is kapnak, hogy egész évben pompájuk teljes díszét adják. Az alkotások esti pompáját a járdába süllyesztett fényvetők biztosítják, melyek egy kis hollywood-i hangulatot csempésznek a budapesti éjszakába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .