A kert… A természet varázsa

elismerés: Az év kertje fődíj 2022, Tájépítészeti Nívódíj 2023
helyszín:    Budapest agglomeráció
tervezők:    ALMÁSI Balázs, SZUROVECZ Roland
tervezés éve:    2021
kivitelezés:    2021-2022
kivitelező:    ProLand Kertépítészeti Kft.
alapterület:    1400 m2
fotók:    ALMÁSI Balázs, MILLER Eszter, SZUROVECZ Roland

„A megvalósított terv olyan korszerű, úttörő alkotás, amely kiválóan reagál a globális felmelegedésnek a kerttervezésre, különösen a kertépítészeti növényhasználatra gyakorolt kihívásaira. Kiválóan alkalmazkodik a lejtős terephez. A kínálkozó kilátást és tájat, a természetvédelem alatt álló környezetet a kertkompozíció részévé emeli. Telepített növényeivel a szomszédos védett terület flóráját kiegészíti és folytatja, mindezt esztétikailag magas szinten valósítja meg.”

Részlet a szakmai zsűri értékeléséből

A központi pihenő jakuzzival, tűzrakóval és napágyakkal. – fotó: Miller Eszter

Ez a szemet gyönyörködtető kert, elsősorban a megrendelő házaspár rendkívüli hozzáállásának köszönhető, ugyanis a tervezés és a kivitelezés alatt mindvégig maximális bizalmat élveztünk és folyamatosan nyitottak voltak minden újdonságra. A kert koncepcióját, ha két szóban kellene megfogalmazni, akkor az a „természet és illeszkedés” szavak kettőse lenne. A cél egy különleges, természetközeli hangulatot árasztó, s izgalmasan változatos, paradicsomi kert megalkotása volt. Átmenetet képeztünk a hátsó telekhatár mögötti természetvédelmi terület és az épület, illetve a település mesterséges világa között.

A romantikus hangulat megteremtésének az egyik kulcsa a gondos tereprendezés és a helyi kő következetes újrahasznosítása volt. A környező dombok jellegzetes karakterével, a korábbi rendkívül merev teraszsor átalakításával, a kertben lévő dimbes-dombos terepalakulatokat formálva teremtettünk kapcsolatot. A feltáró sétaút – vagy lehet, hogy szerencsésebb a lépcsősor kifejezés – a ház auráját elhagyva fokozatosan idomul a természetes lankákkal megáldott kerthez. A kivitelezés alatti folyamatos tervezői jelenlétnek köszönhetően a hullámzó felület harmóniája napról napra változott, míg végül elnyerte ma is látható képét. Ennek köszönhetően a felülnézeti tökéletesre hangolt formavilág helyett, a helyszínen megélhető térbeliség lett a meghatározó. Ez érezhető is a kertben sétálva. A terület, a házból feltekintve izgalmasan hívogató képet mutat, ugyanis a dimbes-dombos kialakításnak köszönhetően rejtve maradnak egyes részletei, így felfedezésre csábítva csalogatják egyre feljebb a látogatót.

A rozmaringok egész télen virágoztak, de most a mandula is bekapcsolódott.
fotó: Almási Balázs

A kertben sétálva lépésről-lépésre tárulnak fel újabb és újabb titkos részletek, melyek a különleges növénykiültetésnek köszönhetően, soha nem ismétlődő változatos képet mutatnak.

Cickafark és árvalányhaj dominálta kertrészlet. – fotó: Almási Balázs

A természet és az emberkéz alakította táj kettőssége hatja át a kertet. A telek mögött a domboldalon lévő természetvédelmi terület vadregényes világa beköltözik a kerítésen belülre is. A sziklakibúvásos lejtősztyepprét meghatározó fajaiból összeállított magkeverékből készült vadvirágos rét kölcsönöz természetes képet a telek felső harmadában. Ennek a területnek kell még egy-két év, amíg beáll egy stabil természetközeli állapot, azonban már így is rendkívül gazdagon díszít.

Az egyedi magkeverékből készült virágos rét június végi gazdag virágdísze.
fotó: Almási Balázs
Az egyedi magkeverékből készült virágos rét szeptemberi képe napnyugtakor.
fotó: Almási Balázs

A ház felé közelítve egy köztes zónában, a vadvirágok közé már díszes évelők is kerültek, hogy átmenetet biztosítsanak a felső központi rész színpompás préri évelő kiültetése felé.

A júniusi csúcsvirágzás, háttérben a megőrzött régi villanyoszloppal.
fotó: Almási Balázs

Az évelők gondosan megválasztott fajtái, és a Magyarországon még csak elvétve alkalmazott speciális ültetési módnak köszönhetően, ez a virágesőben úszó rét, olyan természetes megjelenésű, mintha örök időktől fogva itt lett volna. A lélegzetelállító panorámával rendelkező középső pihenő alatt – ahol egy jakuzzi, egy tűzrakó és egy társalgó is osztozik a területen – már inkább mediterrán hangulatú, szárazságtűrő sziklás kompozíció terül el hatalmas felületen. A rusztikus tömörfa lépcsősor ezen keresztül éri el az alsó pihenőt, ahol egy tökéletesen felszerelt kültéri konyha is helyet kapott.

A cserjéknek és fáknak még idő kell, de az évelők, már az első évben virítanak.
fotó: Almási Balázs

Itt kezdődik a ház melletti oldalkert haszonkerti része is, amely az általánosságban megszokott katonás rend helyett a díszkertekhez hasonló elrendezésben, és megjelenésben biztosítja a kertben megtermelhető termények sokaságát. A különféle gyümölcstermő fák és bokrok, valamint fűszernövények között, a ház konyhájából nyíló bejárattal szemközt, egy kiemelt ágyást is építettünk, ahol a legfontosabb zöldségek is megtermelhetők. Innen az utcai kapuhoz vezető látványos lépcsősort már ismét dísznövények kísérik.

Az előkert „lebegő” lépcsősora a természetes hatású virágos réttel.
fotó: Almási Balázs

Az előkert meredek, sziklás rézsűjének aljában egy többlépcsős kerti kaszkád is helyet kapott, mely megnyugtató csobogásával erősíti az itt található díszes virágos rét hangulatát. A kert, Magyarországon rendhagyó módon, a viszonylag nagy telek ellenére sem foglal magában nyírt gyepterületet. A hatalmas felületen alkalmazott évelők csepegtető öntözést kapnak, és úgy válogattuk őket, hogy jól tűrjék a száraz déli kitettségű lejtő szélsőséges körülményeit is.

fotó: Almási Balázs

A kert felső harmadában kialakított őshonos felület pedig, megerősödését követően, szinte alig igényel majd külön öntözést. Egész évben folyamatosan váltják egymást a virágzó évelők, melyek dinamikusan változó, harmonikus színkompozíciók kavalkádjával ajándékoznak meg minket. A dús virágdísz már az első évben is rendkívül sok beporzót és színes pillangót vonzott a területre, sőt korhadt fatörzseket is kihelyeztünk a változatos fauna megjelenése érdekében.

Szeptemberi virágeső. – fotó: Almási Balázs

Ez a kert így nem csak a víztakarékos megoldásával, vagy a helyben megtermelhető haszonnövények sorával, hanem a rendkívüli természetes diverzitásával is utat mutat egy fenntarthatóbb jövő felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .