100% csapadékvíz helyben tartás 2005-ben? Bugyi Beleznay tér

helyszín:    Bugyi nagyközség
megbízó:    Bugyi Nagyközség Önkormányzata
tervezők:    Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszék 
ALMÁSI Balázs és LÁD Gergely
tervezés éve:    2005
kivitelezés:    2006
alapterület:   7000 m2
fotók:    ALMÁSI Balázs, Bugyi Önkormányzat

Bugyi főterének, a Beleznay térnek a tervezésésnél – annak ellenére, hogy hatalmas burkolt felületről van szó -, a csaoadékvizek 100%-os helyben tartását sikerült elérnünk. Akkor még nem tudtuk, hogy ez közel húsz évvel később mennyire fontos szempont lesz a tájépítészetben. Persze nem holmi jövőbelátásról van szó, pusztán helyi adottságról. Úgymond kényszerből kellett a felszíni vizeket helyben szikkasztani, mivel a csatornahálózat már nem bírta volna a főtér felszíni vizeit kezelni.

Elméletben akár még lett is volna hely a burkolt felületek és a közút között egy esőkertre, azonban a kihívást az jelentette, hogy a terep adottságok nem tették lehetővé, hogy a burkolatot a zöldfelület felé lejtessük. Így az összegyűjtött vizeket a lejtéssel ellentétes irányban a föld alatt kellett a zöldfelületek alá visszavezetni. A föld alatti szikkasztó így egyszerre tudta fogadni a dísztérről és az úttestről összegyűlő vizeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .