Kód

Esemény:    Művészetek Völgye
Helyszín:   
Kapolcs – Malomvölgy
Időpont:   
2005. július 29- augusztus 7.
alkotók
:    ALMÁSI Balázs, KISS Zsombor Krisztián, NAGY Ildikó Réka  –  BÁTHORY Gábor, SÁRRÉTI Krisztina

A falusi kert az ember és a természet kapcsolatának élő, organikus, állandóan együtt változó lenyomata. A falu és a táj kapcsolata a kertben sűrűsödik össze: a kert kiszakíthatatlan része a tájnak, összefüggő rendszer része. Egy kerítéssel körülzárt természetszelet, ahol a kerítés nem szab határt az ökológiai kapcsolatoknak. A hazai táj azonban szép lassan áldozatul esik a telekspekulációknak, az építkezéseknek. A telekosztás mesterséges és láthatatlan határvonalával szeleteli a tájat. A tájszeletek az ellenérték megfizetésével, szinte tárgyként értékesülnek. A vásárolt telek értékét a gyakorlat szerint a megközelíthetőség, a fekvés, a közművekkel való ellátottság, a kilátás, a szomszédos telkek árai határozzák meg. A területen lévő növényzet, állatvilág, csak kivételes esetben számít bele a gazdát cserélő tulajdon értékébe, s akkor is csak főleg a gazdasági célokra hasznosítható haszonnövények, vágásérett fák azok, amelyek némi forintosítható pénzbeli értékkel bírnak. Tehát a telek értéke puszta absztrakció, amelynek semminemű fizikai alapja nincsen (a terület nagyságát leszámítva), s pont a telken, a valóságban létező élőlényeknek, melyek tapinthatók, melyek összességéből alakul ki a táj, nincs értéke. Vagyis a létező nem létezik, az absztrakció pedig  – a forintokon keresztül – tapinthatóvá válik!

A saroktelek minden egyes elő és látható elemét (elsősorban a növényeket) vonalkóddal láttuk el, ami a fogyasztói világ szimbóluma, az ár és az érték kapcsolatát kódoló fekete-fehér címke. Az „árucikkek” kódjai tárolták az árucikk ökológiai szerepét, a rendszerben elfoglalt helyét, az abszolút értékét, amelyet szimbolikusan forintosítottunk. A kertben felállított vonalkód-leolvasóval a „vásárlók” is lekérdezhették a kód mögé rejtett információkat.

KÓD

Kiemelt támogatók:   DesignCD Bt., Magyar Építész Kamara Tájépítész Tagozata
További támogatók:   BCE Kert- és Településépítészeti Tanszék, Független Ökológiai Központ, Green ART Kft., LégTérFogat Kft., Malus Bt., Multivill Kft., Phylmaster Biotechnikai Kft., Szentesi Faiskola

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .